17 mei 2024 - 8 min leestijd
Wat is het verschil tussen Duitse en Nederlandse verspaners en plaatbewerkers? Het gangbare beeld is dat het bij onze oosterburen vooral om grote series gaat en dat in ons land flexibiliteit en precisie veel meer een rol spelen. Bij Suer Stahltechnik in het Duitse Raesfeld bewijst Leonard Suer met zijn team van twaalf medewerkers het tegendeel. Het jonge bedrijf levert plaat- en kantwerk van het hoogste niveau. Cruciaal in de productie is het samenspel tussen de Timesavers 42 RB en de 85P.1600 Peak Performer richtmachine van KOHLER.
Als je binnenkomt bij Suer Stahltechnik in Raesfeld, net over de grens in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, is het direct duidelijk: dit bedrijf heeft een plan. In het midden van de hal staan producten, halffabrikaten en onderdelen opgesteld. Alles ingedeeld in vakken met symbolen, zodat direct duidelijk is voor wie of voor wat ze bestemd zijn. Aan de randen van de hal staan de machines: een Trumpf-lasersnijder, drie Amada-kantbanken, en een kleine CNC-machine. Alles logisch – procesmatig zelfs – opgesteld. En aan de kop van alles een 42 RB van Timesavers en een 85P.1600 Peak Performer-richtmachine van KOHLER. Het proces staat centraal, de machines zijn A-merken.
De bedenker van het plan is Leonard Suer. De jonge ondernemer heeft Suer Stahltechnik in 2020 opgericht met als doel om de hoogste kwaliteit plaatbewerking te leveren, met korte levertijden. Dat vereist veel flexibiliteit. “Onze klanten zijn veelzijdig. Dat varieert van machinebouw tot staal- en hallenbouw, en ook leveren we aan railing- en trappenbouwers. Alles rond staal. In principe leveren we regionaal, maar we bestaan nog niet zo lang. We hebben wel al een Nederlandse klant.”
Partners
Wat direct opvalt, is dat Suer meer wil met plaatbewerking. “Het product is na het laseren niet klaar. We willen alle voorbereidingen en bewerkingen kunnen uitvoeren voor de klanten. We zijn vakmensen en willen een goede leverancier zijn. Als je, zoals ons, hoogwaardige plaatbewerking wil leveren, moet je een stap verder gaan dan anderen. Een voorbeeld? Onlangs wilde een klant een nieuw product. We konden het aanvankelijk niet maken. Maar de klant heeft met ons overlegd, en samen zijn we tot de conclusie gekomen dat we met een nieuwe machine de klant toch konden bedienen. We losten dus zijn probleem echt op als partners.”
Die partnerschap is precies waarom Suer met KOHLER en Timesavers in zee is gegaan. De uitdaging was dat laserdelen spanning hadden. KOHLER bood een mooie oplossing. De Timesavers wilden ze ‘koppelen’ aan de nieuwe richtmachine. “Het proces moest als volgt gaan: metaal gaat door de richtmachine, daar moest de spanning eruit worden gehaald, en het metaal moest meteen naar de ontbraammachine. Zo kan je met één werknemer twee machines bedienen. Het scheelt tijd, ruimte en energie.”
Eigenlijk was de praktijk nog beter dan de theorie. KOHLER en Timesavers waren namelijk helemaal niet bang om op deze manier samen te werken. Ze hebben samen een plan gemaakt en daarin ook gekeken naar hun eigen kracht en zwaktes. Resultaat: de ene machine versterkt de andere. Door het richten loopt de Timesavers beter, door de terugvoer is het richten weer makkelijker.
Suer en zijn klanten merken dat de kwaliteit van de producten is toegenomen. “De klanten ervaren meerwaarde. Ze merken bijvoorbeeld dat ze metalen delen beter kunnen doorvoeren. Het metaal is ook beter te coaten of te verzinken, doordat de spanning verdeeld is en de oppervlaktes ontbraamd zijn. Onze producten zijn beter, waardoor de producten van onze klanten ook beter zijn.”
Team
Richard van Noordenne is area sales manager bij Timesavers, en verantwoordelijk voor het project. Hij kijkt met trots terug op wat er is neergezet bij Suer. Het was het eerste project dat hij voor Timesavers volledig heeft begeleid. “Samen met onze partner 1A-Maschinen en KOHLER als leveranciers, en Suer als klant. Waarom het zo mooi was? Het ging niet om de verkoop van een machine alleen. Het was een samenwerking tussen alle partijen. Elke partij heeft zich opengesteld om niet alleen het beste product, maar ook het beste proces te leveren. We functioneerden echt als een team.”
Gedurende de onderlinge gesprekken werd meer en meer duidelijk hoe het eindresultaat moest zijn, en pakte ieder zijn deel op. Van Noordenne weet dat elke partij in eerste instantie natuurlijk verantwoordelijk is voor ‘zijn’ onderdeel van het geheel. Maar er waren veel oplossingen nodig, en koppelingen tussen de machines waarmee ze rekening moesten houden. Continu overleg was cruciaal, tot en met de eindoplevering.
Van Noordenne: “Dit leidde tot een bijzondere combinatie van onze 42 RB en de 85P-richtmachine van KOHLER. De ‘KOHLER’ is belangrijk voor de verdere verwerking in de Timesavers-machine. Het richten zorgt ervoor dat wij ook beter kunnen ontbramen, kantafronden en finishen. En andersom klopt het ook. In de opstelling bij Suer is er een terugvoermogelijkheid, waarbij plaatdelen weer naar de KOHLER-machine gaan.”
Suer had al een ontbraammachine uit de 42 RB-serie van Timesavers, maar die was geschikt voor delen tot 1.350 millimeter breed. De nieuwe Timesavers gaat tot 1.600 millimeter breed en sluit perfect aan op de KOHLER. De 42 RB heeft een multi-roterend borstelaggregaat met acht borstels die gelijkmatig rond de randen van het metaal ontbramen. Dit maakt het mogelijk om een radius van 2 mm te bereiken op zacht staal, en nog meer op zachter materiaal zoals aluminium. De machine is gericht op ontbramen, finishen, het afronden van kanten en het verwijderen van laseroxide. Oxide verwijderen zorgt voor een schoon oppervlak en is cruciaal voor een goede hechting bij het coaten en verzinken.
Gericht
Opvallend detail aan deze 42 RB is de constante hoogte van 1.040 millimeter. Dat sluit perfect aan bij de hoogte van de KOHLER 85P.1600 Peak Performer. Zo kan een goede doorvoer worden gegarandeerd. Max Burgert, product manager bij KOHLER, onderschrijft het belang van richtmachines. “Richten is meer dan het rechtmaken van een plaat. Door het richten worden de aanwezige spanningen in het materiaal in evenwicht gebracht en sterk gereduceerd. Door het snijden – autogeen-, plasma- of lasersnijden – of ponsen kunnen de spanningen in een plaat vrijkomen waardoor het materiaal zich sterk zal vervormen. Deze vervorming zorgt tijdens het snijden en ponsen al direct voor grote nadelen, maar heeft ook gevolgen voor eventuele vervolgprocessen. Gerichte plaatdelen laten zich nadien ook veel makkelijker kanten en lassen, zodat grote tijdsbesparingen kunnen worden gerealiseerd.”
Hoe lager de spanning en hoe gladder de onderdelen, hoe gemakkelijker ze kunnen worden gekant, gelast en gemonteerd. Enorme voordelen zijn de grotere herhaalbaarheid van de buighoek bij het vouwen en de pasnauwkeurigheid van de onderdelen bij het lassen, doordat de spanningen in het plaatwerk tot een minimum worden beperkt en de onderdelen minder vervorming vertonen. Hierdoor wordt het verdere werk procesbetrouwbaarder en efficiënter.
De ’85P’ die bij Suer staat, is uitgevoerd met een reinigingssysteem. Het regelmatig verwijderen van vuildeeltjes van de richtrollen en steunrollen mag niet worden nagelaten, vooral wanneer een mix van staal en roestvrij staal wordt verwerkt. Dit voorkomt dat er metaalstof achterblijft. De rollen en rollers kunnen tussen twee richtklussen eenvoudig door slechts één persoon worden gereinigd.
Burgert: “Energie-efficiëntie wordt elke maand belangrijker voor de gebruikers. In principe werken alle KOHLER-nivelleringsmachines zonder hydrauliek. Het resultaat: weinig onderhoud, geen lekkages, ongevoeligheid voor temperatuurschommelingen, hogere energie-efficiëntie en verbeterde milieuvriendelijkheid. Vanaf de 85P-serie zijn alle Peak Performers bovendien uitgerust met een krachtige en energiezuinige directe aandrijving. Dit vermindert het energiegebruik aanzienlijk; tegelijkertijd wordt de directe aansturing vergroot en worden de onderhoudskosten verder verlaagd.”
Bediening
Een andere feature van KOHLER en Timesavers is de barcodescanner. Via een QR-code komen alle data in het centrale systeem. Samen met een cameraopstelling in zowel de KOHLER-nivelleringsmachine als de Timesavers 42 RB helpt het de bediener van de machines. Raoul Knoop is chef werkplaats en zorgt ervoor dat alle machines goed lopen. “De bediening is echt heel makkelijk. Kan je met een tablet werken, dan kan je ook deze machines bedienen. Het mooie is dat de KOHLER en de Timesavers echt samen functioneren. De KOHLER is demasteren de Timesavers is deslave. Loopt de KOHLER terug, dan loopt de Timesavers ook terug. Het resultaat is dat er minder breuk is en dat het geheel gewoon continu doorloopt.”
Door de compacte bouwwijze kunnen ook kleine delen worden ontbraamd, mede door de integratie van een magneetband. Dat maakt het bewerken van kleinere onderdelen veel makkelijker. “We laseren delen zelf, en het kan gebeuren dat delen na het snijden een spanning hebben of krom zijn. We richten ze voor onze klanten, maar ook voor onszelf, zodat we de producten beter kunnen verwerken. We verwerken voornamelijk groot plaatmateriaal. Als dat plaatwerk krom is voordat we het gaan snijden, richten we het. Zo genereren we procesbetrouwbaarheid op de laser. Wanneer de lasergesneden delen krom zijn, richten we die ook, zodat de producten sneller worden afgehandeld bij het kanten, slijpen en boren.”