Reading Time: 4 minutes
Vragen hoe je een tattoo sleeve moet ontwerpen, kan zijn alsof je vraagt hoe lang een stuk touw is. Het is niet echt gemakkelijk. Het is veel ingewikkelder en vereist meer planning dan een enkel design, en als je net start als artiest, kan het een behoorlijk ontmoedigend project zijn.
Het wordt gemakkelijker als je meer ervaring hebt, maar ook dan blijft een sleeve lastig. Er is geen kant-en-klare sleeve tattoo template die je kunt volgen, dus we spraken enkele ervaren tattoo-artiesten om inside tips te krijgen en te helpen met de dingen waar je aan moet denken als je je eerste sleeve ontwerpt.
Bestaande tattoos
Uitzoeken of een klant al bestaande tattoos heeft is een goed beginpunt. Je zult willen weten of je een design maakt rondom bestaand werk, of op een plek waar nog geen tattoos zijn.
Je kunt dit te weten komen door om een foto te vragen, maar als de locatie het toelaat, is ons advies om de klant te vragen naar de studio te komen, zodat je het beter en duidelijker kunt zien. We beseffen dat sommige studio’s moeilijk bereikbaar zijn voor klanten, dus in dat geval is een foto veel beter dan niks.
Afmetingen arm
Net als bij bestaande tattoos is de beste manier om een goede inschatting van de maat van de arm waarop je gaat werken te krijgen om de klant te vragen naar de studio te komen. Een foto volstaat ook, maar is minder nauwkeurig.
De reden dat dit zo belangrijk is, is dat de afmetingen van de arm veel uitmaken als je een ontwerp voor een tattoo sleeve maakt. Dit beïnvloedt hoe veel tijd het werk zal kosten en de details die in het design komen. Je wilt niet in verlegenheid worden gebracht door een zware gewichtheffer wiens arm tweemaal zo dik en lang is als die van een slankere man of vrouw.
Design
Dit brengt ons op ons volgende punt: het design. Wat wil de klant? Wil hij een compleet beeld? Of meerdere designs/afbeeldingen die samen een sleeve vormen? Dit is iets om gedetailleerd te bespreken want het is de basis van de sleeve.
We vroegen een artiest wat hij zou aanbevelen voor een klant die een tattoo in delen wil. Hij zei: “Bouw het al werkend op, een stukje tegelijk. Bijvoorbeeld een binnenarm in één sessie, de buitenkant van de bovenarm in de volgende en zo verder. Je moet dan wel een idee hebben van het de hele sleeve, maar je hoeft niet alles precies gepland te hebben, want de dingen kunnen nog veranderen”.
Met een complete sleeve is het echter beter om direct het geheel te plannen, om te garanderen dat het design goed is overdacht en correct en perfect op de arm past.
Plaatsbepaling
Een van de belangrijkste dingen om over na te denken is hoe de sleeve rondom de arm komt, dus plaatsbepaling is de sleutel.
Artiesten moeten elk deel van de arm in gedachten houden, ook hoe het er in een bepaalde ruimte uitziet. Vraag je af hoeveel opvulling er nodig is rondom de afbeeldingen en hoe je nutteloze openingen voorkomt. En, hoeveel doe je uit de vrije hand en van hoeveel maak je een afdruk? Dit ligt aan de artiest; sommigen zullen een hele sleeve uit de losse pols doen, maar dat vertrouwen komt na jaren van ervaring.
En, net als je denkt dat het niet ingewikkelder kan worden… Moet je nadenken over het design als de arm in verschillende posities wordt gehouden. Een beeld bijvoorbeeld van de voorzijde van een portret kijkt een richting uit als de arm van de klant hangt, maar als hij de arm omhoog of opzij houdt, kan de positie van het design helemaal anders zijn.
Van oudsher is het brandpunt van het design naar voren gericht, net zoals de klant als hij naar voren kijkt, maar het is een goed idee om de positie te testen als je het design plant. Je kunt dat doen door het design op de arm af te drukken en de klant rond te laten lopen om te zien of het oké is.
Je moet ook nadenken over hoe het design rondom de arm komt; de buitenste randen van je afdruk komen misschien tegen elkaar aan. Klopt je design nog als dat zo is?
Sessies
Het helpt om na te denken over hoeveel sessies je nodig hebt om de sleeve te maken. Soms kan het niet worden voorspeld, afhankelijk van de pijngrens van de klant. De pols, de binnenkant van de elleboog en de binnenarm zijn vaak de moeilijkste gebieden om te tatoeëren voor de klanten, of om precies te zijn, de pijnlijkste.
Eén artiest die we spraken zei: “Als het één ding is, doe je het in het ideale geval in één keer. Laat eventueel wat stukjes open afhankelijk van de gevoeligheid”.
Aan het eind van de dag zal elke sleeve anders zijn. De stijl van een artiest, de smaak van de klant, de afmetingen van de arm en hoe lang iemand kan stilzitten beïnvloedt het resultaat, maar dat maakt allemaal deel uit van de ervaring. En, wat is er beter om je skills te ontwikkelen dan om de ultieme tattoo sleeve te maken.